Ontspanning

Stress, een woord dat in de afgelopen jaren meer een begrip is geworden als een uitzondering. Het dagelijks ervaren van stress is iets waar we (bijna) allemaal mee te maken krijgen.

Een to-do lijst waar geen eind aan komt, voor je gevoel nergens aan toe komen, te veel ballen hoog moeten houden en daarnaast wil je ook graag voldoen aan de sociale wensen van je omgeving.

Je lichaam geeft allerlei signalen, van vermoeidheid tot pijnklachten, om je erop attent te maken dat de grens is bereikt. Deze signalen beginnen klein en zacht en worden harder en extremer als je er niet naar luistert. Luister jij naar je lichaam en de signalen die je krijgt?

Ontspanning is een van onze elementen, omdat we je willen laten inzien wat dit jou kan brengen in het dagelijkse leven. De grote verschillen die ontspanning kan maken, zowel fysiek als mentaal, zijn van onschatbare waarden voor de rest van je leven.

Een doorsnee dag

Morgen heb je weer een belangrijke dag voor de boeg, zoals elke andere dag. Je bent net thuis van een lange werkdag, maar moet na de avondmaaltijd toch weer achter de computer duiken om een presentatie voor te bereiden, nog wat stukken in te lezen en je mail te beantwoorden. Tegen middernacht ben je bekaf en druk je nog even de televisie aan om een beetje te ontspannen. Ineens schrik je wakker. Je bent voor de televisie in slaap gevallen. Snel druk je de tv uit en kruipt in bed waar je vervolgens nog een half uur wakker ligt. Je kan niet meer slapen en je begint te malen.

Plots gaat de wekker. Na nog één keer snoozen trek je jezelf uit bed. Je strompelt naar de keuken, op zoek naar een stevige bak koffie.

Snel de kinderen wakker maken voor school. Die moeten natuurlijk ook nog wat eten. Haastig smeer je een aantal boterhammen en je zegt ze gedag.

Je eet snel een broodje in de auto, want je stapte weer net iets te laat in. Na de ochtendspits kom je aan op je werk en moet je zoals gewoonlijk direct een aantal “brandjes blussen’’. Collega’s ziek, de eerste klant hangt alweer aan de telefoon en iedereen schiet zijn vragen alweer op je af.

Je gaat de eerste vergadering in en merkt dat je snel afdwaalt en moeilijk je gedachten erbij kunt houden. Gauw nog maar een kop koffie erin. Waar ging het ook alweer over?

Het is alweer lunchtijd geweest en je propt er snel een paar broodjes in. Vervolgens krijg je een appje van je partner of je nog even snel wat vlees wilt halen bij de slager voor die ene afspraak die je had gepland met jullie vrienden, je moet vanavond nog barbecueën. O ja, dat zou ik ook nog doen.

Die presentatie die je had voorbereid ging wel goed met wat slordige foutjes, het is niet anders… Je weet van jezelf dat je er veel meer uit kan halen, als je de energie maar had.

Snel afronden op de zaak, springt de auto in. Vecht je door de avondspits heen om net te laat bij de slager aan te komen. Nou ja, we bestellen wel wat… Eenmaal aangekomen thuis is je partner teleurgesteld dat het je weer niet gelukt is om je afspraak na te komen. Jullie vrienden komen ondertussen aangelopen. Je kijkt op je mobiel, is het alweer zo laat? Je ziet vervolgens dat je 21 gesprekken op whatsapp, 14 mails en 2 gemiste oproepen open hebt staan. Morgen weer (zo) een dag…

Je denkt bij jezelf; “dit kan zo niet langer.”

Klinkt dit alsof jij dit bent? Of misschien denk je dat dit nog een ontspannen dag is vergeleken met jouw werkdag. Zelfs als je dag niet zo is, dan ervaren we allemaal enige vorm van stress.

Het opbouwen van een gezond en vitaal lichaam lijkt erg veel op investeren. Je kent het gezegde misschien wel; “met geld, maak je geld”. Zo heb je ook energie nodig om energie te maken! Wees je er bewust van dat jij de enige bent die de keuze maakt om in die stressreactie te blijven, reactief te handelen en uitgeput te raken. Heb jij wel eens geïdentificeerd wat de grootste stressor is?