Het verhaal van Antoinette van Wijk - Stompé

“Universe will keep hitting you with the same lessons until you learn.” - Dau Voire.

Dat deze les in de vorm van meerdere ‘hits’ van een buffel in Tanzania zou komen had niemand verwacht. Ikzelf in ieder geval zeker niet want ik was alles op alles aan het zetten om te doen alsof ik de signalen van de les(sen) niet zag of voelden. Sterker nog, ik deed er in veel gevallen nog een schepje bovenop want “dan zou het daarna beter gaan”.

Nu, jaren later, kijk ik dankbaar terug op dit alles veranderde moment in 2010. In de breedste zin van het woord was dit een ervaring van levensbelang. Het was leven of dood, en als het dan leven werd: wat voor leven? Leer ik nu dan om te luisteren naar mijn lichaam? Ga ik dan ‘eindelijk’ doen waar ik gelukkig van word? Lukt het ook om de lat minder hoog te leggen zonder mezelf daarvoor te veroordelen? 

Een waardevolle levensles die nodig was om inzichten te geven in wat ik wil in mijn leven. Daardoor heb ik mijn mindset over mezelf en het leven kunnen veranderen. 

Al durf ik ook eerlijk te zeggen dat dit niet vanzelf is gegaan en die ervaring is meteen een belangrijke reden waarom wij zijn gestart met Solid Performance. 

Toen ik terugkwam uit Tanzania dacht ik dat het wel mee zou vallen, ik was ten slotte goedgekeurd militair en voor mijn gevoel fitter als ooit. Tenminste, dat was de gedachte waar ik aan vast hield. 

Maar al snel lukte het me niet meer om mijn werk bij de Marechaussee uit te voeren zoals ik dat graag wilde. Het duurde dan ook niet lang voordat het traject bij de bedrijfsarts werd gestart en ik vier maanden mocht revalideren in het revalidatiecentrum.

Er werden diagnoses gesteld voor de pijnklachten in mijn rug en daar werd een programma met meerdere specialisten omheen gebouwd volgens het protocol “rugklachten”.  Waarom ik de dingen moest doen die ze adviseerde werd mij niet uitgelegd en toen ook het resultaat uitbleef begon mijn twijfel over deze aanpak.

Aan het einde van deze vier maanden werd mij verteld dat ik met deze pijnklachten moest leren leven en dat ik, onder andere, niet meer mocht sporten met gewichten omdat dit slecht zou zijn voor mijn rug. Ik voelde me verloren. Dit was het? Meer kan er niet gedaan worden?

Ik had last van angsten, altijd pijn in mijn lijf en de dagelijkse activiteiten zoals boodschappen doen of schoonmaken in huis kon ik amper zonder pijnstillers. 

Dit was het moment waarop het besluit kwam: zo wil en ga ik niet leven! 

Hier startte mijn zoektocht en de verdieping in alle facetten van het menselijk lichaam. 

Voor mij bestond, en bestaat, de oplossing uit gezonde voeding, training (op gepast niveau), behandeling vanuit een holistisch oogpunt, mindfulness, yoga, voldoende slaap en tijd doorbrengen in de natuur.

Het resultaat: pijnvrij en zonder beperking kunnen bewegen, trainen met gewichten en bovenal luister ik naar de signalen die mijn lichaam me geeft. Ik vond de balans tussen in- en ontspanning. 

In deze zoektocht, en dan vooral het behalen van resultaat, vond ik mijn passie, welke ik deel met Remon. In 2015 besloten wij ons hart te volgen “wij willen mensen helpen bij het optimaliseren van hun gezondheid”. Binnen de reguliere zorg vonden we niet de totaalaanpak waar wij in geloven. Het was tijd om iets nieuws te creëren. 

We wilden iets creëren waardoor mensen zich oprecht gehoord, gezien en begrepen voelen. Een plek die veilig voelt, waar je inzicht krijgt in jouw gezondheid en waar je leert wat jouw lichaam nodig heeft. Dit alles op een plek waar je je ook verbonden voelt met de natuur. 

Alsof het zo mocht zijn: wij hebben de beschikking over een prachtige locatie met buitenterrein op de boerderij waar ik zelf ben opgegroeid. We hebben een prachtige sportruimte gemaakt in de schuur waar zowel mijn opa als mijn vader jarenlang hun passie voor landbouw hebben uitgevoerd. Nu was het onze beurt om deze ruimte te vullen met activiteiten waar wij energie van krijgen. 

In het begin vond ik een uitdaging om te vertrouwen op mijn kennis en kunde. Ook dit was een groeiproces en bovenal een persoonlijke leerschool.

Het maakt mij trots en tegelijkertijd dankbaar dat wij, als team van Solid Performance, elke dag mensen mogen begeleiden in het nemen van hun eigen verantwoordelijk op het gebied van gezondheid door ze te voorzien van inzichten en een veilige setting om te groeien.

Iedereen heeft een uniek verhaal en daar ligt voor mij de focus. Persoonlijk contact en samen bepalen wat nodig is. Mensen begeleiden in de veranderingen waar zij levenslang profijt van hebben, dat is waar ik energie van krijg!